Vores kommunikation og vejrmeldinger

VHF RADIO

Vi har en stationær VHF-radio og en håndholdt. Begge med DSC og indbygget GPS. Det har virket fint. Den håndholdt har dog overraskende kort rækkevidde. Vi skal tæt på før den kan bruges lige så godt som den stationære.

Vi bruger den bærbare ved anløb af havn (når vi er tæt på), da vi så kan stå i cockpittet og styre samtidig med at vi kommunikerer over radioen. Ligeledes er den bærbare god, når vi taler med både vi følges med. Den lavere sendestyrke betyder, at vi ikke forstyrrer andre. Vi har også brugt den bærbare til kommunikation mellem båden og et hold i land, så de fx kan kalde, når de skal hentes i gummibåden.

Vi tænkte meget på at få et håndsæt til den stationære, så vi kunne betjene den fra cockpittet. Det kævede ny VHF og en masse penge, så det blev aldrig til noget. Men andre vi har mødt har haft problemer med kvaliteten af det ekstra håndsæt, og vi synes ikke det gør noget, at vi skal ned til kortbordet for at bruge den stationære.

SATELLIT TELEFON 

Vi bruger IridiumGO og har ikke Garmin Inreach eller kortbølgeradio, som er alternativer.

Vi har været rigtig godt tilfredse med løsningen. Vores setup er en IridiumGO med ekstern antenne, en iPad dedikeret til navigation og kommunikation via IridiumGO samt et headset, der kun bruges sammen med iPad’en (og iPad’en bruger ikke andre bluetooth devices). Det med det dedikerede headset betyder, at det altid er klart (parret) til brug med iPad’en. Vi vil klart anbefale alle at få installeret en ekstern antenne. Flere af vores medsejlere med IridiumGO uden ekstern antenne har haft problemer med signal, og har måtte have enheden med op på dækket for at fange signal. Vores IridiumGo er fast monteret under dæk ved navigationspladsen.

Vi har købt Iridium abonnement med unlimited data. Det er dyrt men dejligt. Man kan vælge en mindre pakke, eller helt afmelde abonnementet i de perioder man ikke er på oceanpassage. Under de lange passager bruger vi løsningen konstant til e-mails, SMS’er og til at downloade vejrmeldinger.

Mht. tale skal men være opmærksom på, at det er svært for andre at ringe op. IridiumGO enheden giver godt nok en ringelyd, men inden vi når at reagere, har fundet og tændt iPad’en og åbnet den rigtige app, har den i den anden ende som regel givet op. Det går bedre, når vi ringer op. Med headset er lyden OK, men der er en forsinkelse på omkring 3 sekunder. Det kan godt forvirre. Men i en kritisk situation har man mulighed for at ringe hjem, til coast guard, en læge eller hvad man måtte have brug for. Vi har nummeret til Dansk Radio Medical og Danske JRCC skrevet med en dymo ved navigationspladsen.

VEJRMELDINGER

Til vejrmeldinger bruger vi Predict Wind – både onlineversionen og deres Predict Wind Offshore. Vi har deres ”professional” abonnement.

Vi synes Predict Wind giver os de informationer vi har brug for – og som vi forstår at bruge. Men det bedste er deres Predict Wind Offshore App, som vi har på vores iPad. Det virker supergodt. Det er 100% integreret med IridiumGO, så det går som en leg at downloade en ny vejrmelding. Vi har prøvet versionerne til PC og iPhone, men mener at en iPad, er det helt rette device. Vi downloader store vejrmeldinger flere gange om dagen. Det kan tage lang tid, men Predict Wind Offshore suger langsomt GRIP filerne sig via IridiumGO, og med vores unlimited abonnement, betyder det ikke noget, at det tager 20-30 minutter.

Vi er også blevet rigtig glade for den tracking side som predict wind stiller til rådighed med mulighed for at skrive blog-posts og have en gruppe med venne-både, som man følger direkte i Offshore App’en (GPS tracking). Det er dejlig underholdning på de lange passager. Vores position opdateres automatisk, ved at vores IridiumGO sender en SMS med position og fast en gang i timen. Den eneste svaghed er at gruppen af venne-både skal sættes op via online versionen på www.predictwind.com, så det kan ikke ske til søs.

WEATHER ROUTER

På de to passager fra Caribien til Azorerne og fra Azorerne til Frankrig, havde vi hyret en weather router. Specielt fra Caribien til Azorerne var det en stor hjælp. Vi brugte Chris Parker, som efter aftalte sendte os detaljerede vejrmeldinger og ruteanbefalinger pr. e-mail. Det virkede rigtigt godt og var ikke specielt dyrt. Frem for alt er det rart at have en professionel i baghånden til sparring, når man skal læse de lange vejrmeldinger, hvor de forskellige modeller ofte er ret uenige om hvad der sker efter 4-5 dage.

Skriv et svar

Kurv

0
image/svg+xml

Din kurv er tom :(

Fortsæt shopping