Vores sikkerhedsprocedurer under tursejlads

SIKKERHEDSPROCEDURER

Vi har valgt at nedskrive vores sikkerhedsprocedurer i et dokument. Det gør at vi er sikre på at vi har samme reference, når vi forholder os til sikkerhed, og gør det nemt at briefe nye gaster.

Ud over den sædvanlige gennemgang af brug af redningsvest, livline og mand over bord procedurer, gennemgår vi hele båden i detaljer med alle nye gaster. Alle skal kende placeringen af ildslukkere, skroggennemføringer / søventiler, hovedafbryder, afbryder til de forreste batterier til ankerspil og bovpropel, afbryder til diesel og afbryder til gas.

Vi taler om de få kritiske situationer som alle andre også taler om, og hvordan vi håndterer dem. De situationer vi gennemgår er: Mand over bord, brand, lækage, mastehaveri, hvis båden skal forlades og akut kritisk sygdom. Mht. til det sidste er det vigtigt at alle kan ringe til lægen og finde medicinkisten, hvis skipper bliver syg. Der skal ikke være pin-kode på satellittelefonen!

Note: Vi har brugt en del tid på at diskutere vores forhold til brug af redningsvest og indtagelse af alkohol. Der er vi ikke helt enige. Skal man altid have redningsvest på, når man er på dæk og er der nul alkohol så snart skibet er let – eller er der undtagelser? Vi har haft glæde af et diskutere det til ende og dokumentere vores kompromis i vores sikkerhedsmanual. Hellere have en politik vi følger end en idealpolitik som vi ikke lever op til, fordi vi ikke mener at den giver mening i virkeligheden.

SIKKERHEDSUDSTYR

Redningsveste

Vi har investeret i nogle gode off-shore redningsveste med indbygget fastgørelse for livline. Det er meget vigtigt at redningsvesten er behagelig at have på i lang tid. Vælg gerne vesten ud fra det kriterie. Vi har også skrevet nummer på alle vestene, så hvert besætningsmedlem har sin egen, der er indstillet så den passer til den enkelte.

Redningsvestene har visir, lys og fløjte. Derudover har vi monteret en MOB1 AIS enhed i alle vestene. Hvis man falder overbord, udløses AIS enheden sammen med vesten, og sender en AIS MOB alarm. På vores kortplotter kan vi så se den overbordfaldne som et AIS-MOB ikon.

Lanterner

De originale lanterner er monteret i søgelænderhøjde. Herudover har vi en tre-i-en lanterne i mastetoppen. Det gør en kæmpe forskel, når vi er ude i store bølger / dønninger. Vi kan ses meget tydeligere og meget længere væk med mastelanternen.

AIS

AIS sender og modtager. Det er helt vilde med det. Det er en helt fantastisk hjælp og ikke noget vi vil undvære. Vores AIS antenne sidder på agterpulpiten og når ca. 2,5 meter op fra havoverfladen. Det begrænser dens rækkevidde. Næste gang vil vi gerne have en med antennesplitter, så vi kan bruge VHF-radioens antenne i mastetoppen, og vælge en AIS med den største sendeeffekt vi kan få.

MOB udstyr

Vores mand over bord udstyr består at en redningskrans, der er bundet fast til en høj redningsbøje med flag og lys samt en kasteline.

Brandbekæmpelse

Vi har en pulverslukker i hver af de tre kahytter, to i salonen og et brandtæpper med pantryet.

Lækage

Der er fastgjort en ar en lille orange pose med lækagepropper i de rigtige størrelser ved alle søventiler.

Hvis en lækage kommer fra andet end en søventil, er det svært at vide hvordan det skal løses og hvad man har brug for. Vi har taget glasfiberreparationssæt med glasfiber, epoxy og rulle samt en bøtte ”stay afloat” med. Udover dette må det blive improvisation og brug af den øvrige værktøjskasse.

Vi har tre lænsepumper og en stor pøs, til at tømme båden for vand. En lænsepumpe er elektrisk, en er manuel med betjening fra cockpittet og en er løs, og kan flyttes rund.

Mastehaveri

Her har vi faktisk praktisk erfaring, da vi i en tidligere båd knækkede masten midt i Kattegat.

Til frigørelse af masten efter mastehaveri har vi følgende udstyr: Knive fast monteret på båden flere steder (til at frigøre reb og sejl), wiresaks, nedstryger og vinkelsliber på batterier. (Vinkelsliberen har vi i øvrigt haft rigtig meget brug for i alle mulige andre sammenhænge).

I forhold til etablering af nødrig har vi kun lidt ekstra tovværk og en ekstra spilerstage.

Næste gang vil vi tage mere rigudstyr med som reservedele. Vi har mødt flere både, der har haft rigproblemer, uden at miste masten. Fx et sprunget vant eller en begyndende skade fundet ved rigtjek. Ekstra rigudstyr kunne være: Wirestykke med terminal, der passer til masten, så der kan etablere et nødvant, ekstra vantskruer og beslag til vant og stag, kraftig dynema line og flerskåret talje til at erstatte og opspænde et vant.

Redningsflåde

Vi har en helt normal redningsflåde med en ekstra off-shore grap bag med vand og mad. Herudover har vi en lille grap bag, som vi pakker med håndholdt VHF, satellit telefon, mv. hvis vi forlader båden.

Kommunikation

I en nødsituation har vi vores VHF, EPIRP og satellittelefon (IridiumGo) til at tilkalde hjælp. Vi har en ekstra VHF-antenne fast monteret på agter pulpilten. I tilfælde af fx mastehaveri kan vi nemt skifte til denne antenne, ved at skifte mellem de to antennestik.

Med IridiumGo systemet følger en nødkaldsmulighed, hvor vi fra en rød knap på enheden kan sende mayday til GEOS, der modtager kaldet og koordinerer redningsaktionen. Man skal registrere sig hos GEOS for at det virker, så det skal ske inden afsejling!

Men kan aftale et testkald til GEOS. Det gjorde vi inden vi tog afsted. Vi aftalte en dato og et tidspunkt, hvor vi kunne trykke på knappen. Den førte læring er at enheden viser ”Sending SOS in 20s, 19s, 18, ..” Så ved man det. Lidt stressende hvis man har travlt! Men ellers virkede det fint. Displayet viser at SOS er afsendt og senere at det er modtaget. Derefter ringede GEOS til os på vores satellit telefonnummer, og bekræftede at de havde modtaget testkaldet.

Førstehjælpskasse og medicinkiste

Vi har en velrustet førstehjælpskasse og medicinkiste med. Jeg føler mig ikke kompetent til at anbefale hvad man skal tage med, men vil opfordre alle til at tage en lang snak med egen læge.

Vi havde selvfølgelig en sundhedsforsikring, der dækkede vores behov under turen. Den giver bl.a. adgang til et hotline nummer.  Det nummer er kodet ind på satellittelefonen.

På vores tur har vi kun haft behov for at behandle søsyge, sår på tær og fødder for at undgå betændelse, tømmermænd og et enkelt flækket øjenbryn. Så reelt har vi kun haft brug for søsygeplastre, sæbespåner, hovedpinepiller samt sårstrips.

Andet sikkerhedsudstyr

Vores navigationssystem med kortplotter, AIS og radar er også en væsentlig del af vores sikkerhedsudstyr. Det skulle gerne sikre at vi undgår farer.

Vi har en aktiv radarreflektor, som vi tænder ved dårlig sigtbarhed. Den virker helt sikkert glimrende, men den kræver strøm.  Næste gang vil jeg supplere med en stor passiv radarreflektor af god kvalitet fast monteret på masten (evt. droppe den aktive radar reflektor).

Vi har knive og lommelygter fast monteret på faste pladser flere steder ude og inde, så alle altid ved hvor man kan få fast i dem.

Dækslys, pandelampe og søgelygte er også en del af sikkerhedsudstyret så vi kan arbejde i mørke. Vi har to kraftige søgelygter – en på batterier og en på 12V. Køb den største (og dyreste) vandtætte og stødsikre batterisøgelygte du kan finde.  Når en overbordfalden skal findes, eller en øde ankerbugt skal anløbes i en sort tropenat, ønsker man sig alt det lys man kan få.

Skriv et svar

Kurv

0
image/svg+xml

Din kurv er tom :(

Fortsæt shopping